Dort s oříškovo-karamelovým krémem a meruňkami.
Tento dort může být inspirací nejen na Velikonoce a je především pro tebe Raduš.
Těsto:
6 vajec
150 g cukru
200 g polohrubé mouky,
1 prášek do pečiva
3 lžíce vroucí vody
5 lžic oleje
Krém:
220 g cukru krupice
200 g mletých oříšků
1 máslo
šlehačka 250 ml
kelímek mascarpone
vanilkový extrakt
Postup na těsto:
Oddělím si žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem a vroucí vodou do světla, až se dělají bublinky. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidáme olej a postupně sníh z bílků. Pečeme do růžova při 180 stupních asi 35 minut.
Rozkrojený potřeme meruňkovou zavařeninou, krémem a prokládáme nakrájenými meruňkami. Uleželý následující dny je chuťově ještě lepší.
Postup na krém:
Cukr necháme v hrnci zkaramelizovat do medové barvy. Vlijeme k němu šlehačku a svaříme. Necháme vychladit. Máslo utřeme a postupně přidáváme karamelovou šlehačku a mleté oříšky. Nakonec vmícháme mascarpone. Všechny suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu jinak by se krém srazil. Kdyby jste měli krém málo sladký, tak si jej přislaďte mletým cukrem. Já se snažím cukr v receptech ubírat, protože se mi některé zdají příliš přeslazené.
Přeji dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat