Valašské Tiramisu.
Musí se stát zázrak, aby si můj muž vzal něco sladkého, ale pro tento moučník je ochotný nasbírat i celou misku těchto malých voňavých červených kuliček s nezaměnitelnou chutí a vůní, které dělají tento dezert tak neobyčejně lahodný. Je totiž z lesních jahod, a proto je u nás na stole jen párkrát do roka. Můžete jej vyzkoušet i vy třeba z jahod ze zahrádky, teď je na to pravá chvíle.
Ingredience:
miska jahod
cukr na posypání jahod a 2 lžíce do krému ( cukr může být i třtinový apod.)
3 žloutky
vanilkový cukr
2 kelímky mascarpone 500g
cukrářské piškoty
uvařená káva s rumem
želatina na dorty
Nejdříve si zasypeme jahody cukrem a v lednici necháme do druhého dne louhovat. Jahody zesklovatí a pustí šťávu, kterou budeme taky potřebovat.
Misku dáme do sáčku, nebo zabalíme do strečové folie, aby nenabraly v lednici cizí pachy.
Žloutky s cukry šleháme nad parou do úplného zhoustnutí a necháme hmotu vychladnout. Poté ji opatrně vmícháme do mascarpone.
Misku či dortovou formu vyložíme cukrářskými piškoty a jednotlivé piškoty pokapeme kávou s
rumem.
Na ně dáme vyšlehaný krém a znovu poklademe piškoty a krémem. Povrch posypeme přeceděnými jahodami.
Z jahodové šťávy podle návodu uvaříme želatinu a povrch dezertu zalijeme. Jestli to vydržíme necháme ho do druhého dne vychladit.
Přeji dobrou chuť :-).
Komentáře
Okomentovat