Vánoční dort.
O Vánocích jsem s pečením trošku na štíru. To je každý rok plánu, kolik nebudu mít napečených druhů, no a pak jsem ráda, že stihnu alespoň Zdenkovi oblíbené vanilkové rohlíčky. Co si, ale nenechám ujít je pečení mého vánočního dortu. Tak se pusťme do toho.
OŘÍŠKOVÝ DORT S KARAMELOVÝM KRÉMEM
TĚSTO:
5 žloutků
7 bílků
150g cukru krupice
60g polohrubé mouky
80g mletých oříšků
1 lžíce oleje
Ušleháme žloutky s cukrem do světle žluté masy. Vmícháme polohrubou mouku, ořechy a lžíci oleje. Vyšleháme sníh z bílků a vmícháme do těsta. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů, až je korpus růžový. Korpus kontroluji špejlí, kterou vpíchnu doprostřed. Pokud se na špejli nelepí těsto, máme upečeno.
KRÉM :
2 žloutky
3 lžíce slaného karamelu
1 lžíce vaječného koňaku
250 ml šlehačky
mascarpone
Do hrnce dáme 2 žloutky a slaný karamel. Šleháme do zhoustnutí. Přilejeme šlehačku, vaječný koňak a vše svaříme na plotně. Provařenou karamelovou šlehačku necháme řádně vychladit. Nejlépe do druhého dne. Poté šlehačku vyšleháme do zhoustnutí, přidáme mascarpone a znovu vyšleháme do hladkého krému.
Dort rozkrojíme a naplníme krémem. Pomažu jej krémem ze všech stran a ozdobím boky karamelovými sušenkami. Povrch můžeme ozdobit různou variaci oříšků v čokoládě, čerstvými šípky a rozmarýnem, který navodí vánoční náladu.
Návodů na slaný karamel najdete nespočetně na internetu a je dobré si jej udělat do zásoby. Je to totiž úplně luxusní záležitost, která se rozplývá na jazyku i třeba jen s banánem a šlehačkou. Já letos dostala 2 skleničky coby jedlý dárek a už mi moc nezbylo.
TAK PŘEJI DOBROU CHUŤ
Dobry den, na susenky mate, prosim, nejake formicky nebo jsou koupene? Moc dekuji :-)
OdpovědětVymazatDobrý den, na sušenky jsem náhodou narazila v Ikei a hned jsem věděla kde je použiji... Byly to různé tvary na postavení domečku. Kdybych na ně nenarazila, sušenky bych si upekla. Koupila jsem si na ně i tvořítko ve tvaru domečku. Jinak sušenky z IKEI byly chuťově jako spekulky
Vymazat😊.