Andělská hora.


Jak už jsem se v jednom z předchozích povídání zmínila, několikrát do roka jezdíme navštívit naše přátele na západě Čech. Ani tentokrát nebylo tomu jinak. Je tam pořád co objevovat. V okolí Karlových Varů je totiž hodně památek zámků, zřícenin a kostelů. Zatím některé ještě nemáme prošmejděné, ale alespoň budeme mít zase inspiraci na příště. Jedním z nich, kde jsme si udělali procházku byla i zřícenina hradu s krásným názvem,, Andělská hora". Tyčí se nad stejnomenným městečkem. Tam můžete zaparkovat u kostela sv. Archanděla Michaela a na hrad je to jen malý kousek.


Pídila jsem se, od čeho vlastně název vznikl a samozřejmě k takovému starému hradu, který se datuje od roku 1402 se musí vázat i pověst. Název vznikl prý podle královy dcery Albíny, který byla velice dobrotivá a laskavá, a proto jí lidé začali říkat Anděl. Hrad, na kterém tehdy pobývala pojmenovali Andělská hora. Byli jsme se tam podívat i v zimě, ale teď s načínajícím létem vypadá zřícenina veseleji.


Natáčel se zde i filmový muzikál ,, Balada pro banditu" s Miroslavem Donutilem v hlavní roli a své 37 narozeniny tu kdysi slavil i slavný německý básník J.W.Goethe. Z hradu je krásně vidět do širokého okolí zdejší krajiny.


 Stihli jsme i koncert v kostele sv. Linharta v Údrči, protože tady zrovna probíhala páteční akce ,, Noc kostelů".



Přírodo, přírodo kam chodíš na ty nápady. Tak to jsou slova Rudolfa Hrušinského v jednom známém a mém oblíbeném filmu. Prohlásil je sice v souvislosti úplně s jiným objektem, ale stačí se jen rozhlédnout kolem, kolik je všude krás a dáte mi za pravdu. Karlovarsko je toho důkazem.




Kouty naší země jsou všude krásné, ale doma je doma. Ty naše valašské kopečky bych neměnila za nic na světě. Vždycky se moc někam těším, ale ještě raději se vracím.

Mějte krásné dny :-).

Komentáře

Oblíbené příspěvky