Co se děje u vody.




Jeden z dalších krásných dní je před námi, tak proč jej nezačít vydatnou snídaní na čerstvém vzduchu a u rybníka. No, kde si ji vychutnat líp.




Ráda u něj relaxuju. Sleduju mihotající se světlo slunečních paprsků odrážející se o vodní hladinu.  Stromy se zrcadlí a naklánějící se ve větru, jakoby si korunu větví co by rozcuchané vlasy upravovaly. V každém ročním období to tu žije. V zimě na rybníku pozorujeme houfy přilétajících divokých kačen, které bruslí svými bříšky po ledu, jarem pak probouzejíc se život kolem vody a v ní. Břehy lemuje množství barevných květin a rozmanitých rostlin. Rázem je všechno veselejší. Voda se sem tam začeří, to ryby dávají svou přítomností na vědomí, že je tady taky jejich domov. Co nevidět muž opráší po zimě rybářské pruty a na nějakou rybku si nahodí.




Za noci sem míří noční tiší návštěvníci, aby uhasili žízeň. Prozrazují je jejich stopy. Voda neslouží však jen k napájení. Zrovna teď k němu míří celé zástupy skokanů a ropuch, aby zde započali novou generaci.




Každým rokem tu nakladou stovky vajíček, z kterých se postupem času vylíhnou pulci.




Dospělým žábám se zdaleka nepodobají, je to malinké cosi s velkou hlavičkou a ocáskem. Jak rostou postupně se jim ocásek ztrácí a narostou jim silné nožky. Další část života budou trávit nejen ve vodě, ale i na souši. Večerem se rozléhá hlasité kvákání. To se desítky samců předhání koho bude víc slyšet.




Při obchůzce narážím na další vejce, jsou od našich kačen běžců. Tak přeci i na ně přišlo jaro. Jsem zvědavá, jestli se z nich něco vylíhne. Abych si opravdu ujistila, vajíčka poputují na 28 dní do líhně a uvidíme jestli se z nich vyklubou káčátka.




Dalším opravdu vzácným obyvatelem u nás je ledňáček říční. Je tak malinký a plachý, že by bylo štěstí jej nafotit. Ledňáček žije v norách vyhloubených v březích, živí se převážně rybami a je tak překrásně zbarvený, že se mu nazývá létající drahokam. Toto dole je ovšem naše létající Bezinka a je to taky takový náš malý poklad.




Nejednou mi rybník posloužil i coby exteriér k nafocení snímků. Už se tu vystřídalo několikatero zájemců, kterým se moje fotky líbí.




Za chvíli se přehoupne jaro a léto nenechá na sebe dlouho čekat. Ty parné dny trávíme jak jinak než zchlazením v osvěžující chladivé vodě. Milovníci horkých dnů a vody se už určitě taky těší na nadcházející léto. Ale ještě užívejme jarních provoněných dní.




Mějte se moc krásně a užívejte jara plnými doušky  :-).

Komentáře

Oblíbené příspěvky