Chvála medvědímu česneku.


V dubnu jsem netrpělivě vyčkávala, kdy se objeví v hájích jen na pouhý jeden měsíc, tahle výborná bylinka. A už je to tady. Medvědí česnek jak se tyto zelené lístky jmenují, je nejen léčivá rostlina, ale má mnohostranné využití v kuchyni.


Už jak název vypovídá, s klidem ji můžeme použít kdekoliv, kde se používá česnek. Do salátů, na pesta, do bylinkového másla, místo špenátu, do risotta a všude tam, kam sahá vaše fantazie v přípravě kulinářského umění. U nás má největší úspěch, coby bylinkové máslo. S čerstvým domácím pečivem není nic lepšího.


Bylinkové máslo s medvědím česnekem:

2 velké hrsti medvědího česneku
1 máslo
mořská sůl podle chuti


Rozmixujeme medvědí česnek zbavený stopek, přidáme máslo a sůl. Vymixujeme v hladkou hmotu a uděláme váleček v alobalu. Necháme vychladit.



Risotto s hříbky a medvědím česnekem:

hrnek rýže
hrst medvědího česneku
2 mladé cibulky s natí
namočené sušené hříbky
zeleninový vývar na podlévání
trocha bílého vína
trocha smetany na zjemnění
sůl, mletý pepř
parmezán na ozdobení
máslo



Na pánvi na másle osmahneme na drobno cibulku, přidáme nakrájený medvědí česnek a vsypeme rýži. Orestujeme ji a zalejeme vínem, aby vyprchal alkohol. Poté dáme namočené hříbky s trochou vývaru. Dusíme a promícháváme. Jakmile se tekutina vyvaří, podlejeme vždy další trochou vývaru. Takto to děláme tak 20 minut. Ke konci vlijeme trošku smetany na zjemnění. Do risotta můžeme taky nastrouhat trošku parmezánu, je výrazný. Zbytek nastrouháme na hoblinky a risotto ozdobíme.




Užívejte tyto pochoutky z této úžasné byliny co hrdlo ráčí, za chvíli si budeme muset zase ten rok počkat.

Dobrou chuť a hezký zbytek dne :-).

Komentáře

Oblíbené příspěvky