Malakov
Nevím, proč jsem si myslela, že recept na tento skládaný dort z piškotů pochází z Ruska. Pravdou ovšem je, že onen skládaný dortík je dílo cukráře původem z Francie. Recept mi donesla má sestra Evička, co by žačka základní školy z předmětu vaření a je to nějakých počítám 35 let. Vzpomínám na tu dobu, kde u nás ve městě na náměstí stávala cukrárna. Při zvláštních příležitostech nás tatínek vzal na něco tenkrát opravdu dobrého. Takový indiánek byl ovšem podpultové zboží, když přišly do cukrárny, během chvilky se po nich jen zaprášilo. Ano, takový větrník s lehounkou karamelovou šlehačkou, nebo čokoládová špička s likérem, to byla harmonie chutí a vychutnat si je byl sladký požitek.
A protože jsem pořád mlsná jak koza, tak jsem udělala na víkend nejen pro můj mlsný jazyk už skoro zapomenutý nepečený dort.
Ingredience:
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
3 celá vejce
200 g mletých ořechů
200 ml smetany
250 g másla
2 balíčky piškotů
1 velká konzerva kompotovaných meruněk
Postup:
Nejprve si ve vodní lázni ušleháme vejce s cukrem do husté pěny. Musí být světlá a dělají se v ní bublinky. Poté ji necháme vychladnou. Mleté oříšky zalijeme smetanou. Vyšleháme si máslo a postupně do něj zašleháváme žloutkovou pěnu a oříšky se smetanou. Scedíme meruňkový kompot. Formu vypláchneme vodou a vyskládáme piškoty, které navlhčíme meruňkovou šťávou z kompotu. Na piškoty dáme vrstvu krému a nakrájené meruňky. Vrstvu opakujeme a povrch ozdobíme podle vlastní fantazie.
Vyzkoušela jsem jej i s jinými ovocnými variantami, ale za sebe musím říct, že nakyslá chuť meruněk ve spojení s oříškovým krémem je tou pravou volbou. Této kombinace nelze nic vytknout.
Zbylo mi trochu smetany co s ní. Slyším za sebou známé ťapkání a vrnění. Matýsek mi přišel pomoct, tak aby taky nepřišel zkrátka. Smetánku to on rád.
Tak dobrou chuť a krásný jak se dívám slunečný den :-).
Komentáře
Okomentovat