Čokoládový dort bez mouky
Nejsem kdoví jaká kuchařka, pekařka nebo cukrářka, ale ráda vařím, tudíž i ráda jím a samozřejmě mám radost, když u nás hostům chutná. Vkládám recept, který je snadno zvládne každý začátečník a mile překvapí jak je chutný. Je to recept na lehoučký čokoládový dort bez mouky, který si bez obav můžou dát i ti, kteří musí jen bezlepkovou stravu a rádi by jídelníček obohatili o nějakou tu sladkost. Přidám i variaci lehkých krémů.
Těsto:
3-4 celá vejce podle velikosti
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
3 čokoládové pudinky
1 prášek do pečiva
150 ml oleje
Postup těsto:
Ušleháme celá vejce s cukrem do pěny. Přisypeme práškový pudink smíchaný s práškem do pečiva a přilijeme olej. Opatrně promícháme-práší se. Vlijeme do vymazané formy a pečeme při 180 C. Já postupně zjišťuji propečení korpusu píchnutí špejlí. Jestli se na ni těsto nelepí máme upečeno.
1. Krém s bílou čokoládou:
1 Mascarpone
2 šlehačky 250ml
bílá čokoláda 100 g
Ušleháme celá vejce s cukrem do pěny. Přisypeme práškový pudink smíchaný s práškem do pečiva a přilijeme olej. Opatrně promícháme-práší se. Vlijeme do vymazané formy a pečeme při 180 C. Já postupně zjišťuji propečení korpusu píchnutí špejlí. Jestli se na ni těsto nelepí máme upečeno.
1. Krém s bílou čokoládou:
1 Mascarpone
2 šlehačky 250ml
bílá čokoláda 100 g
Postup:
Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu se šlehačkou. Směs necháme vychladnout a vyšleháme. Druhou šlehačku vyšleháme a opatrně vmícháme a zašleháváme mascarpone a vyšlehanou šlehačku s bílou čokoládou. Pozor, aby jsme krém nepřešlehali a aby měli všechny složky stejnou teplotu, srazil by se. Takto hotový dort s tímto krémem výborně ladí v kombinaci s malinami.
2. Krém pařížský
1. Mascarpone
2 šlehačky
víceprocentní čokoláda
mletá skořice
trocha rumu
Postup:
Postupujeme jako u krému s bílou čokoládou.
3. Krém žloutkový
3 žloutky
3 polévkové lžíce cukru
vanilkový cukr
1 šlehačka 250 ml
1 mascarpone
Postup:
Žloutky šleháme nad parou s cukrem do hustého krému. Necháme vychladit. ušleháme šlehačku a zašleháme mascarpone a žloutkovou masu. Takto ochucený krém můžeme dochutit i třeba mletou kávou či strouhanými oříšky.
Přeji dobrou chuť :-)
Hmmm to vypadá krásně Majdo 😀
OdpovědětVymazatJe u nás opravdu oblíbený,rychlý a hlavně opravdu dobrý. Však přijdeš :-).
VymazatOmlouvám se za slova, která zvolím a dám do " " (kdysi je říkala jedna ohromně milá paní): už jen z toho obrázku a popisu mi "jde huba rundem". Určitě vyzkouším. Přeji pohodové dny.
OdpovědětVymazatDěkuji moc Ladí😁... ještě doporučuju vyzkoušet jedno moje oblíbené těsto na dort bez mouky a to je vlastně klasická čokoládová roláda bez mouky, kterou teď dávám do dortové formy. Musím říct, že to těsto je tak nadýchané a lehounké jak vánek takže jeden kousek nestačí.
VymazatKrásné fotečky i pěkné čtení.👍❤️🌞🌞
OdpovědětVymazatMoc děkuji za milá slova co pohladí na duši :-).
VymazatMagdi krásné napsané ,úplně z těch fotek i článku na mě dýchá pohoda a romantika.👍❤️🌞🌞🌞😊
OdpovědětVymazatPavli moc děkuji 😘.
Vymazat