Únor na Valašsku čas zabíjaček a hodování.

U nás na Valašsku se nezahálí ani v zimě. Únor je čas domácích zabíjaček, uzení a koštování tekutého zlata v podobě slivovice z trnek co na podzim sklízíme.


Ráno zima vykouzlila počasí na objednávku. Poprašek sněhu pocukroval krajinu široko daleko.


Na porážku pašíka odcházím, nemusím být všude a vyčkávám až to bude mít chudák za sebou.


Následně se pašík posype kalafunou a polévá vařící vodou, aby se mohl snadněji zbavit štětin. Ty se seškrabou kovovými zvonky.


Celou zabijačku si řídil řezník sám, ten si i potom maso odborně rozboural, ale výrobky z pašíka jsme společně pomohli dochucovat všichni. Přeci to jen nebyla pro nikoho premiérová zabijačka. A pak už se jen krájelo, mlelo, dochucovalo, ochutnávalo, vařilo a pilo. Ovar, škvarky, jelita, jitrnice, tlačenka a kroupová polévka, to jsou speciality pro opravdové gurmány. Víkend se značil ve znamení obžerství.





Ovšem škvarky, které jsme nakonec udělaly v troubě, ty neměly chybu. Byly dokonale vyškvařené do zlatova. Toto valašské musli, jak mu doma říkáme, je dohromady s chlebem opravdovou lahůdkou.


Tady vám přináším recept na tradiční škvarkovou pomazánku. Není oblíbená jen u nás, ale najdete ji i v každém moravském sklípku při koštování zase toho jejich moku.  Při popíjení a zajídání touto pochoutkou, vám určitě nebude druhý den tolik špatně.

Recept na škvarkovou pomazánku:
300 g škvarků
1/2 cibule
2-3 stroužky česneku
kyselá okurka
sůl, pepř, hořčice podle chuti

Škvarky rozemeleme společně s cibulí a česnekem. Přidáme nastrouhanou okurku, osolíme , opepříme a dochutíme hořčicí. Kdo chce může přidat vajíčko na tvrdo.


Co by to byla zabíjačka, kdyby se neupeklo i něco sladkého. Na kokosových řezech jsme si nepochutnávali jen my.


Tak to byl takový malý průvodce touto tradicí nejen u nás na Valašsku.

Mějte hezký následující týden :-).



Komentáře

  1. Úplně jsi mě Majdo navnadila,17.3.jedu na zabijačku a teď se těším ještě víc 🐷

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky